Probiotika ve výživě a medicíně

Termín webináře:

24.4.2021

Cena:

500 Kč

Čas:

9-13 hod.

Číslo účtu: 271589910/0300
Variabilní symbol: datum svého narození ve formátu DDMMRRRR (Den, Měsíc, Rok)
IBAN: CZ05 0300 0000 0002 7158 9910
SWIFT: CEKOCZPP

Pod vedením našich lektorů Richarda Pflegera a Tomáše Novotného absolvujete webinář, po jehož zakončení získáte Certifikát "Probiotika ve výživě a medicíně". Certifikát bude mít i anglický podtext. 

Časová osa a obsah webináře

09:00 - 13:00 hodin

Probiotika ve výživě a medicíně

Probiotika jsou nedílnou součástí našich životů. Vědecké studie dokazují, že vliv mikrobiomu na fungování lidského organismu je velmi široký a současně se ukazuje, že probiotika ovlivňují mnohem více procesů, než se původně předpokládalo.

Cílem tohoto webináře je seznámit posluchače se základními charakteristikami mikrobiomu a s jeho vlivem na lidský organismus. Podstatná část webináře bude zaměřená na praktické aspekty využití probiotik ve sportu a jako součást zdravého životního stylu.

Webinář bude rozdělený do několika navazujících částí:

  1. Co dnes víme o lidském mikrobiomu: z čeho se skládá, kde ho v těle najdeme, jaké je jeho základní rozdělení a jakým způsobem může ovlivňovat chod lidského organismu
  2. Legislativa užívání probiotických kultur: regulace ze strany EFSA, jaká jsou práva a povinnosti ze strany výrobců a se kterými kulturami se můžeme dnes setkat ve výživě a v doplňcích stravy
  3. Mikrobiom trávicí soustavy: jak ovlivňuje její funkci, jaká je dynamika střevního mikrobiomu, jaké látky jsou tvořeny střevním mikrobiomem
  4. Nutribiotika ve výživě: jaké je jejich využití, jaké základní kmeny jsou přidávány do potravin, k čemu slouží probiotika v doplňcích stravy
  5. Vliv výživy na složení mikrobiomu: jaké jsou nutriční rizikové faktory, jaký vliv mají antibiotika na složení mikrobiomu a jaké další látky ovlivňují jeho funkci
  6. Psychobiotika a neurobiotika: jaké probiotické kmeny ovlivňují funkci mozku, jaký je vliv probiotik na spánek a psychiku
  7. Psychobiotika a CNS: jaké jsou metabolické produkty mikrobiomu, které z nich mají vliv na fungování centrální nervové soustavy
  8. Užívání probiotik při sportovním tréninku: jak mohou probiotika ovlivnit sportovní výkonnost a proces regenerace a jaké kmeny jsou vhodné k užívání při různých typech sportovního tréninku
  9. Obecná doporučení k užívání probiotik a symbiotik: ukázka výroby domácích probiotik, doporučení pro každodenní život, přehled dostupných probiotik na trhu, prezentace moderních probiotik.


Přednášející - PharmDr. Richard Pfleger

Absolvent Farmaceutické Fakulty UK V Hradci Králové. Více než deset let působil v manažerských pozicích u předních farmaceutických firem jako SmithKline Beecham, Bristol-Myers Squibb nebo Wyeth. Během své kariéry se spolupodílel na uvedení mnoha desítek originálních léčiv z různých indikačních skupin včetně kardiologie, psychiatrie, onkologie, HIV/AIDS na český nebo evropský trh.

Od roku 2002 se věnuje vývoji, výrobě a propagaci kvalitních doplňků stravy a jejich uplatnění v prevenci a zmírnění dopadu civilizačních chorob na zdraví člověka. Spolupracuje s předními světovými výrobci a dodavateli patentovaných nebo jinak výjimečných přírodních surovin, "Novel food"a dalších materiálů. Vzhledem k velké poptávce se věnuje konzultační činnosti se zaměřením na specializovanou sportovní výživu, anti-aging výživu a výživu u určitých typů onemocnění (alergie, vysoký krevní tlak, chronická bolest, obezita atd.).

Člen asociací se zaměřením na doplňky stravy, nepravidelně přispívá populárními články v tisku, prezentuje v rozhlase (ČR2 nebo Radiožurnál), poradnou v life stylových časopisech nebo internetových fórech.


Přednášející - Bc. Tomáš Novotný

Absolvent bakalářského oboru chemie na Přírodovědecké fakultě UK a v současné době dokončuje magisterské studium fyzikální chemie. Své práce publikoval v recenzovaných a impaktovaných vědeckých časopisech. 

Absolvent Trenérské školy Olympia, od roku 2016 se věnuje přednáškové činnosti jako lektor výživy. Pravidelně přispívá do fitness časopisů a magazínů, píše články pro e-magazín Aktin a pro časopis Svět kulturistiky. 

Podílí se na vývoji suplementů a nových receptur pro společnost Mega Pro Nutrition.